Vision ja ABB yhdistävät konenäön ja robotiikan

Vision ja ABB yhdistävät konenäön ja robotiikan

Vision ja ABB kehittävät yhteistyössä uudenlaisia konenäköä ja robotiikkaa soveltavia teollisuusratkaisuja. Yritykset tutkivat, kuinka teknologiat valjastetaan tuottamaan yhdessä maksimaalista lisäarvoa asiakkaille.

Yksi Visionia kiinnostava toimiala on hyvinvointi- ja turvallisuusala, jonne olisi mahdollista suunnitella esimerkiksi vanhusten kotihoitoa tukevia sovelluksia. Kaupan alalle on puolestaan jo ideoitu robottia, joka voisi konenäön avulla inventoida kaupan hyllyjä.

– Robottihan voi vaikka ajaa autoa, kun siihen yhdistetään konenäköä ja älyä, lisää konenäön tohtori ja asiantuntija Jarmo Ilonen.

Teollisuudessa robotti ja konenäkö ovat lyömätön parivaljakko laadun varmistukseen. Teknologia 2016 -messuilla Vision esittelee demon, jossa robotti tarttuu shampoopulloon ja kääntää sen etiketti edellä konenäön tarkasteltavaksi. Konenäkö tarkistaa etiketin asennon ja kunnon, ja laskee vain kunnollisen tuotteen eteenpäin.

– Robotiikka on tuonut laadun varmistukseen uusia mahdollisuuksia. Robotti voi esimerkiksi kuljettaa konenäkökameraa linjastolla, jolloin tuotetta itseään ei tarvitse kuljettaa tai kääntää kameran luokse, kuvailee Ilonen.

Älyllä varustettu robotti voi myös konenäön avulla lajitella tuotteita tuotantolinjalla. Roskia, perunoita tai mitä vaan linjastolla, jossa kulkee eri kokoisia ja muotoisia tavaroita.

– Konenäöllä terästetty robotiikka tuo tuotantoon joustavuutta ja laatua. Etuna on esimerkiksi se, että linjastoa ei tarvitse uusia kokonaan, kun tuotetta vaihdetaan. Tuotantoa vaihdetaan usein etenkin kuluttajatuotteissa. Asiakkaalle syntyy satojen tuhansien eurojen säästöt, kun linjasto voidaan uusia pelkällä robotin ja konenäön softapäivityksellä, sanoo Ilonen.

Vision käynnistelee asiakkaiden selvityshankkeiden lisäksi myös tutkimushankkeita Jyväskylän yliopiston kanssa. Yrityksellä on vahva tahtotila kehittyä robotiikkaosaajana, jolla on erityistä, pitkän linjan osaamista konenäöstä. Uuden teknologian käyttöönotto merkitsee Visionille myös investointeja, tuotekehitystä, asiakasdemoja ja avauksia uusille toimialoille. Tavoitteena on, että hyvin tehty pohjatyö tuottaa tulosta viimeistään vuosina 2018–2020.

Lisätietoa:
Jarmo Ilonen
Asiantuntija, konenäkö
P. 050-466 4467
jarmo.ilonen@visionsystems.fi