Ohjelmistoliiketoiminta ja uudet teknologiat ovat vahvistaneet asemaansa

Ohjelmistoliiketoiminta ja uudet teknologiat ovat vahvistaneet asemaansa

Vision on palkannut uusia ohjelmistokehittäjiä kiihtyvällä tahdilla. Vahvana elää myös konenäköosaaminen: Tuotekehityksessä on uusi ratakatkoanturi ja 3D-profiilinmittausjärjestelmä. Uutta kasvua haetaan robotiikasta, hyperspektrikuvantamisesta ja teollisesta internetistä.

– Nopeimmin uusista aloistamme kasvaa ohjelmistoliiketoiminta, jossa vahvuuksiamme ovat liikkuvien koneiden ohjelmistosuunnittelu ja testijärjestelmät asiakkaidemme tuotekehitysprojekteihin, kertoo varatoimitusjohtaja Pasi Salonen.

Vision on palkannut viimeisen vuoden aikana ohjelmistokehittäjiä sekä Jyväskylän että Tampereen toimistoihinsa noin kahden henkilön kuukausivauhdilla. Uusimpia rekrytointeja on liiketoiminnan kehitysjohtaja Juha Ojaniemi, joka vastaa konsernin asiakkaista Etelä- ja Länsi-Suomessa. Ojaniemi toimii Espoon toimistolla, joka avasi ovensa elokuussa 2016.

– Pyrimme levittäytymään koko Suomeen lähemmäksi asiakkaitamme. Nykyisille asiakkaillemme on tarjolla aikaisempaa laajempi tarjonta eri teknologioita sekä suunnittelu- ja projektipalveluita. Etsimme myös uusia toimiala-avauksia, kertoo Salonen.

Hyperspektrikuvantaminen ja robotiikka ovat kasvussa

Vision on ottanut konkreettisia edistysaskeleita myös uusien teknologioidensa kanssa. Konenäön ja robotiikan alueella on aloitettu yhteistyö ABB:n Robotics-yksikön kanssa. Hyperspektrikuvantamisessa on puolestaan käynnistynyt useita projekteja.

– Meillä on hankeaihio elintarviketeollisuuteen. Koekuvaukset on jo tehty. Lisäksi odotamme investointipäätöstä kemian teollisuudessa toimivalta asiakkaalta, jolle teimme alustavia tutkimuksia. Olemme myös teknologiatoimittajana Jyväskylän ammattikorkeakoulun vetämässä Biopooli-hankkeessa, jossa on mukana useita bioenergia-alan yrityksiä, kertoo toimitusjohtaja Kari Rahkola.

Hyperspektrikuvantamisessa on kyse teollisuuden prosessien tehostamisesta ja laadun valvonnasta. Esimerkiksi materiaalin kosteus voidaan tunnistaa ja analysoida yhtä tarkasti kuin mineraalit kairasydännäytteistä kaivoksilla. Hyperspektrikameran valmistaa oululainen Specim Oy, Vision toimii järjestelmäintegraattorina.

– Toteutamme asiakasyrityksen tuotantolinjoihin järjestelmät, jossa hyperspektrikameran kuvaama tieto analysoidaan ja muokataan raportoitavaan muotoon. Tähän tarvitaan esimerkiksi mekaanista ja geometrista suunnittelua, valaisutekniikkaa, kameroiden suojausta, analyysiohjelmistoja, tietokantoja ja käyttöliittymä, jotta teknologia saadaan integroitua osaksi prosesseja ja tehdasautomaatiota, kuvailee Rahkola.

Uusia tuotteita kansainvälisille markkinoille

Suomalaisten asiakkuuksien lisäksi Vision vahvistaa kokonaisvientiä, jonka osuus on liikevaihdosta noin 40–50 prosenttia. Asiakkaita on paperi-, teräs- ja rengasteollisuudesta.

– Lanseeraamme Q1/2017 uuden VISI LT 110 -ratakatkoanturin. Paperi- ja kartonkiteollisuudessa on maailmalla noin 3000–5000 laitetta, jotka tulee uusia piakkoin. Olemme kehittäneet tätä markkinarakoa ajatellen anturin, joka voidaan asentaa helposti asiakkaan toimesta ja ylläpitää etänä web-serverin avulla. Teollinen internet mahdollistaa sen, ettei meidän tarvitse lähteä joka maailman nurkkaan näitä asentamaan, Rahkola kertoo.

Reilun vuoden päästä tuotekehitysputkesta saadaan ulos myös 3D-profiilinmittausjärjestelmä, josta niinkään odotetaan vientituotetta. Myynnin käynnistyessä tilaukset ovat satojen tuhansien eurojen arvoisia.

– Haemme järjestelmälle uutta asiakaskuntaa etenkin Keski-Euroopan rengas- ja terästeollisuudesta. Olemme selvittäneet myös mahdollisuuksia päästä Kiinan markkinoille. Järjestelmän tuotteistaminen on kuitenkin vielä kesken, joten Kiinan päänavaukseen menee vielä ainakin pari kolme vuotta, arvelee Rahkola.

Vision on tehnyt myös ohjelmistosuunnittelua ja koulutuspalvelua kansainvälisille konserneille esimerkiksi Ruotsiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin.

– Näyttää siltä, että tuplaamme liikevaihtomme jo tällä tilikaudella ja kasvu jatkuu edelleen. Lisäksi uudet teknologiat alkavat tuottaa tulosta vuodesta 2017 alkaen. Meitä ohjaa halu tarjota asiakkaillemme uusimpia teknologioita ja osaamista, jotka tuottavat heille eniten lisäarvoa ja kilpailukykyä, toteavat Rahkola ja Salonen.

 

Lisätietoa:
Kari Rahkola
Toimitusjohtaja
Vision Systems Oy
Puh. 0400 641 349
Email: kari.rahkola@visionsystems.fi

Pasi Salonen
Varatoimitusjohtaja
Puh. 040 518 1305
Email: pasi.salonen@visionsystems.fi